Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten behoren tot het geslacht van de spinachtigen. We herkennen huisstofmijten niet met het blote oog. Met een grootte van 0,1 tot 0,5 mm kruipen ze ongemerkt over onze matrassen. Huisstofmijten zijn op zich volkomen onschadelijk. In het algemeen brengen zij geen ziekten over en brengen zij ons geen schade toe. Maar hun uitwerpselen zijn een van de belangrijkste allergenen binnenshuis.

Er is geen ontkomen aan de huisstofmijt. De ongenode gasten koloniseren ongevraagd in matrassen, beddengoed, kussens, tapijten en zelfs knuffels. Zelfs de beste huisvrouw zal er niet in slagen zich van huisstofmijt te ontdoen met een stofdoek en dweil, aangezien mijten geen kwestie van hygiëne zijn. Een blik op hun habitat leert echter dat je deze ongewenste medebewoners met eenvoudige middelen het leven moeilijk kan maken.

Duizenden van deze kleine wezentjes leven in een gram huisstof. De gemiddelde levensduur van een huismijt is ongeveer een maand. Onder goede omstandigheden kunnen ze zelfs tot 100 dagen leven. Een mijt voedt zich voornamelijk met huidschilfers. Maar ook schimmels staan op hun menu, omdat huisstofmijten de schimmel nodig hebben om de vettige huidschilfers goed te verteren.

De leefomgeving van huisstofmijten

Ons bed is de ideale habitat voor de huisstofmijt. Daar bevolken ze kussens, dekbedden en vooral matrassen. De leefomstandigheden in bed zijn bijna ideaal voor huisstofmijten. Het is er behaaglijk warm en de luchtvochtigheid is er goed - mensen geven immers tot een halve liter water af via de lucht die ze inademen en via hun zweet wanneer ze slapen. Naast een luchtvochtigheid van 70 tot 80 procent en een constante temperatuur van 25 tot 30 ºC, serveren wij miljoenen mijten hun favoriete voedsel - huidschilfers. Een volwassene verliest ongeveer 1,5 gram huidschilfers per dag. Dat alleen al voedt een enorm aantal mijten. In feite, zijn we nooit alleen in bed. Daarom is het des te belangrijker voor mensen met huisstofmijtallergie om hun blootstelling aan bedmijt zo laag mogelijk te houden.

De uitwerpselen veroorzaken allergie

Een huisstofmijt op zich veroorzaakt geen allergische reactie. Het zijn de eiwitbestanddelen in de uitwerpselen van de mijten die bij de mens allergieën kunnen veroorzaken. Een huisstofmijt produceert ongeveer twintig uitwerpselen per dag. In de loop van zijn korte leven als mijt, laat hij 200 keer zijn lichaamsgewicht aan uitwerpselen achter.

Na pollen zijn de uitwerpselen van mijten de tweede meest voorkomende oorzaak van allergie. Wanneer de uitwerpselen van de mijten opdrogen, vallen ze uiteen in minuscule stofdeeltjes die door de lucht dwarrelen. Als we die inademen, kan een typische allergische reactie optreden (niezen, rode ogen, verstopte neus). Eén gram huisstof kan meer dan 250.000 uitwerpselen bevatten. Mijten en hun uitwerpselen in beddengoed of knuffeldieren kunnen alleen goed worden gedood, als ze een uur lang op 60 ºC in de wasmachine worden gewassen, of als ze ten minste 24 uur in de vriezer worden gelegd.

Huisstofmijten kennen geen seizoenen

Het hoogseizoen voor mijten loopt van mei tot oktober. De warmere maanden zijn paartijd voor de mijten. De vrouwelijke huisstofmijten leggen tussen de 30 en 80 eitjes in slechts één maand. Tot 10 miljoen mijten kunnen zich tijdens de warme zomermaanden in een bed ophopen. Pas wanneer het stookseizoen begint, sterft een deel van de bevolking door de droge verwarmingslucht. De rest plant zich onverminderd voort, zelfs onder suboptimale omstandigheden. Voor mensen met een huisstofallergie is dit een tijd van grote ongemakken, omdat de allergiedruk in de lucht in de herfst aanzienlijk toeneemt. De dode mijten en de uitwerpselen die de mijten gedurende de hele zomer hebben verzameld, worden nu droog als stof. Met elke beweging en elk briesje worden de kleine deeltjes in de lucht verspreid.

Tips om huisstofmijten te bestrijden

- Zorg ervoor dat de kamertemperatuur in uw slaapruimte niet hoger is dan 18 ºC.
- Installeer geen luchtbevochtigers in uw huis en ventileer uw huis goed zodat het droog blijft (het beste is om het meerdere keren per dag vijf minuten te luchten).
- Airconditioners, ventilatoren, luchtverhitters en andere luchtwervelende apparaten zijn taboe, omdat ze het huisstof alleen maar verder in de flat verspreiden.
- Koop ten laatste om de acht jaar een nieuwe matras
- zodat de mijtenpopulatie niet te groot wordt.
- Maak uw huis regelmatig schoon en dweil het.
- Was uw dekbedden, kussens en beddengoed regelmatig, om de drie maanden, op een temperatuur van ten minste 60ºC.
- Draag 's nachts een pyjama: die neemt het vocht op dat door het zweten wordt geproduceerd en vermindert de voedselvoorraad - de huidschilfers die we elke dag verliezen
- voor de vraatzuchtige bedmijt.
- Zelfs als het moeilijk is, vermijd typische stofvangers in de slaapkamer zoals gordijnen, overbodige bloemstukken of open boekenplanken en kasten.
- Een bed zonder bedbodem vermindert ook de hoeveelheid huisstof, omdat zich daar veel mijten kunnen ophopen.
- Koop encasings (mijtenwerende hoezen) voor uw matrassen, dekbedden en kussens.
- Voor mensen met een allergie worden stofzuigers met een stofmijtbestendig microfilter aanbevolen.
- Behandel uw matrassen, tapijten en sofa met ontmoedigende mijtensprays. Deze zorgen ervoor dat mijten hun favoriete maal - huidschilfers - niet meer proeven en verhongeren. Producten zoals de mijtenspray Milbopax werken met de plantaardige actieve bestanddelen van de zaden van de Aziatische neemboom, de mahalin. Ze zijn vrij verkrijgbaar in apotheken.
- Ernstige huisstofallergielijders zouden misschien moeten overwegen over te schakelen op lederen sofa's en gladde vloeren. Deze zijn geen stofvangers, maar moeten vaak worden gedweild omdat gladde vloeren de fijnstofbelasting binnenshuis verhogen.
- Knuffels moeten regelmatig in de wasmachine worden gewassen (60 ºC). Als de spoelcyclus te warm is voor de teddybeer, moet hij anders 24 uur in de vriezer worden gelegd. Dit doodt gegarandeerd huisstofmijt.
- Mensen die allergisch zijn voor huisstof moeten huisdieren zoveel mogelijk vermijden - en honden, katten of cavia's horen zeker niet thuis in het bed.
- Als u er even tussenuit wilt, moet u tijdens uw volgende vakantie een reis naar het hooggebergte plannen. Door de verminderde luchtvochtigheid komen mijten in het hooggebergte slechts zeer sporadisch voor.